Писателят Петър Константинов - почетен гражданин на Казанлък
Писателят Петър Константинов - почетен гражданин на Казанлък / снимка: nationallibrary.bg /

Писателят и един от създателите на  първата независима структура  в демократична България - сдружение „Мати Болгария" Петър Константинов е тазгодишният почетен гражданин на Казанлък. Признанието му ще бъде обявено официално на тържествена сесия на Общинския съвет на града, която ще се проведе в първия ден от тазгодишния празник на розата - 29-ти май.

Петър Константинов е роден в града на розите преди 83 години. Завършил е медицина и история на европейските цивилизации. Константинов ще получи най-високото отличие на Казанлък заради огромния му принос за развитието и прославата на родния му град.

Още през 1985 г. писателят прави изключително ценно дарение от 1023 тома справочна и художествена  литература от своята библиотека на общинската библиотека „Искра". Принос за прославата на Казанлък са и неговите произведения „Сказание за Розовата долина" и последният му роман - „Заливът на сънищата".

Предстои Петър Константинов да дари на Градската художествена галерия в Казанлък и своята колекция от над 100 картини на стари български майстори и млади таланти. Специалисти оценяват стойността на тази колекция на над 150 000 лева. В нея има произведения на Дечко Узунов, Светлин Русев, Енчо Пиронков, Сули Сеферов.

В Почетната книга на Казанлък заради приноса си за развитие на спорта и борбения си дух ще бъде записано и името на младата спортистка Даниела Тодорова.