Откриват ортопедична работилница в Стара Загора
Откриват ортопедична работилница в Стара Загора / Dariknews.bg, архив

Ортопедична работилница ще бъде открита в петък в Стара Загора. Тя е плод на дългогодишният труд на фондацията на тенисистката Мануела Малеева - „Суисклиникал" (Швейцария) и Обществен дарителски фонд Стара Загора.

В ортопедичната работилница, която ще бъде открита в петък, е предвидено да се
обучат български ортопедични техници, които да изработват предписаните шини, лонгети и ортези.Това ще позволи да се разшири дейността и повече деца да получат помощ.

Дейността на фондацията в Стара Загора започва още през 2007 г. когато Мануела Малеева пристига в града по препоръка на свой приятел. Първоначално тенисистката и съпругът й - д-р Бруно Франиер работят със социални институции, а по-късно разширяват дейността си, като помагат на деца с ортопедични проблеми от цялата страна.

През юни 2008 г. на кортовете на Стара Загора е организиран голям благотворителен тенис хепънинг с участието на трите сестри Малееви и майка им Юлия Берберян. Събраните средства слагат началото за развитието на проекта за ортопедичната детска помощ.

От тогава до този момент на всеки два месеца д-р Франиер, пристига в Стара Загора и извършва прегледи на деца, назначава лечение, а ортопедичните техници изработват коригиращи ортопедични средства.

Лечението на всяко дете се проследява, периодично се насрочват контролни прегледи, с израстването се коригират и помощните средства- шини, лонгети, ортези и протези, съобразно проблема и възрастта на детето. В отделни случаи се препоръчва и хирургична намеса.

До този момент са прегледани над 400 деца от цялата страна, изработени са 317 помощни ортопедични средства - шини, ортези и протези и са извършени 12 операции.

Особено внимание се обръща на децата, отглеждани и възпитавани в социалните домове, като се следи лечението им да не прекъсва при преместване от едно социално заведение в друго.

За дейността си в България, Фондация „Суисклиникал" получи наградата на Асоциацията на обществените фондации в България за 2009 г. В края на 2012, на церемония в Стара Загора, д-р Бруно Франиер и Мануела Малеева бяха удостоени и с наградата "Добрият самарянин".