/ iStock/Getty Images
Днес, на 23 февруари, от 13:00 ч., в двора на Гимназията с преподаване на чужди езици  „Ромен Ролан“ в Стара Загора, всички, които заклеймяват тормоза в училище, ще се съберат облечени с розова фланелка, съобщиха организаторите – инициативен комитет от ученици и учители, Сдружение „Самаряни“,  Младежки общински съвет, Интеракт Клуб и други.  

Акцията се провежда с подкрепата на Община Стара Загора. Сърцето е „отворено“ за всички желаещи, участниците трябва да имат розов елемент в облеклото си, изтъкват организаторите. Те обясняват, че по време на акцията ще се хванат за ръце във фигурата на сърце и всеки един от тях ще държи по един розов балон. Това е знак, че заедно можем да победим тормоза в училище, коментираха пред БТА организаторите. 

По традиция всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден за борба срещу тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. 

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави, припомниха организаторите от Стара Загора.