Оправдаха неврохирург за подкуп
Оправдаха неврохирург за подкуп / netinfo
С решение от 27-ми март състав на Пловдивския апелативен съд измени наложената от Окръжния съд в Стара Загора присъда на неврохирурга д-р Веселин Попов.

От съда В Стара Загора той бе признат за виновен в това,  че на 25-ти февруари 2005-та година в Стара Загора като длъжностно лице – началник на неврохирургично отделение при МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” е поискал и приел дар – сумата от 380 лева от Мария Пенчева, който не му се следва, задето е извършил операция (краниотомия) на съпруга на Пенчева – Тодор.

На 24-ти януари съдебния състав на Окръжен съд Стара Загора наложи условна присъда от една година "лишаване от свобода" с 3- годишен изпитателен срок, глоба от 1000 лева и лиши медикът да работи по професията си за срок от една година.

Д-р Попов обжалва присъдата на следващата инстанция - Апелативния съд в Пловдив в законоопределения срок.

Така,  с решение № 00099/2007 съдебния състав на Пловдивския апелативен съд изменя присъдата, наложена от  Окръжния съд в Стара Загора по НОХД 161/2006 като я отменя в частта, в която подсдимият Веселин Попов е признат за виновен по член 301 ал. 1 от НК и му е наложено наказание от една година “лишаване от свобода” –условно, с изпитателен срок от 3 години, глоба в размер на 1000 лева и лишаване от лекарски права за срок от една година.

Неврохирургът е признат за виновен, в това че на 25 февруари 2005-та година в Стара Загора е получил имотна облага –сумата от 380-сет лева, която не му се следва за оказана услуга като извършеното не съставлява по-тежко престъпление- поради което на основание член 225 "б" във връзка с член 78 "а" от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание глоба от 1000 лева като го признава за невинен и оправдава по обвинението за подкуп -  по член 301 от НК.

Решението на Апелативния съд в Пловдив е окончателно.