Нямаме загуба на ток в ромските квартали, отчитат от EVN
Нямаме загуба на ток в ромските квартали, отчитат от EVN / Община Стара Загора

15 са били клиентите на EVN в съборените 55 незаконни ромски къщи в местността „Борова гора" в Стара Загора, отчитат от дружеството. Присъединяването към мрежата станало преди приватизацията му в периода 2001-2004 година.

Абонатите били изрядни, тъй като събираемостта на сметките за ток в „Лозенец" и в останалите ромски квартали обслужвани от EVN в Южна България, е повече от 98%. Нямаме загуба на ток, коментират от дружеството. Масовата практика била съседите да се прикачват към мрежата на един абонат, на когото плащали за изразходвания ток.

Проблемът обаче не е само в ромските квартали, уверяват от EVN и припомнят случая с митничарски къщи край Ивайловград във „Веселото село", където имало два трафопоста, а клиентите били двама.

В Стара Загора 80% от кражбите на ток се хващат на момента и се предотвратяват заради дистанционното отчитане на електромерите. По проект за три години ще се монтират над 70 хил. електромера, а към момента техният брой е 23 хил. По време на летния период една от най-честите кражби е на трансформаторно масло, тъй като то се използва за комбайни и други тежки машини, обясняват още от дружеството.

„Откраднатата" електроенергия за цялата Старозагорска област възлиза на 328 хил. лева. Задигнатите проводници са 770 м, девет са кражбите в трафопостове на стойност 12 хил. лева.