Нов кметски наместник ще избират в Голямо Дряново
Нов кметски наместник ще избират в Голямо Дряново / Деляна Бобева - архив


Местни избори за нов кметски наместник в казанлъшкото село Голямо Дряново ще се проведат паралелно с изборите за парламентана 12-ти май тази година .
Това стана ясно след проведено Общоселско събрание, на което присъства и кметът на община Казанлък Галина Стоянова, представители на Общинския съвет и местната общност.


След като изслуша претенциите на жителите на Голямо Дряново към работата на кметския наместник Здравка Илчева, обясненията й по поставените от жителите на селото въпроси, кметът на община Казанлък Галина Стоянова взе решение да насрочи този вот.
„Преди 1 година дадох шанс на Здравка Илчева и се възползвах от правото си на кмет да назнача кметски наместник. Сега разбирам, че той не е на мястото си", заяви Стоянова в края на срещата.
Инициативен комитет от селото, съставен от настоящия секретар на кметството Милена Петканова и подкрепен от 100% от голямодряновци, ще предлага кандидатурите за кметски наместник. Стоянова не скри и факта, че има претенции и към работата на секретаря на местното кметство.


В хода на общоселското събрание, на което се чуха поредица от упреци за несправяне с работата и непознаване на същинските проблеми на голямодряновци от страна на кметския наместник, общинският кмет също отнесе упреци за това, че преди повече от година не се е вслушала в исканията на жителите на селото и е назначила против волята им настоящия кметски наместник Здравка Илчева.
Упреците на жителите на Голямо Дряново към работата на кметския им наместник са свързани с неучастието й в живота на селото, неорганизирането на общоселски празници и неуважението към тържествата на отделни групи и клубове в селото, липса на информация за финансовото състояние на кметството, за приходите от дарения и харчовете, за липсата на добър диалог с хората в селото.
Въпроси за охраната на селото, гробището, корито на река Елешница, ремонтите на покривите на сградите  на Здравната служба и кметството, осветлението, състоянието на улиците в селото, бяха сред проблемите, на които голямодряновци търсеха отговор от кметския си наместник.
Жителка на селото попита кметския наместник защо държи във входа на кметството дръвник, брадва и количка за дърва, както и защо не взема мерки с дремещите по пейките в селото и пиещи бира работници по почистването в селото.


Педагожката Здравка Илчева бе назначена за кметски наместник на Голямо Дряново на 12-ти март миналата година със заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, след като кандидатурата й бе одобрена и от Общинския съвет на Казанлък. Протести на жителите на Голямо Дряново, настояващи кметът да уважи искането им и да остави на поста му тогавашния кметски наместник Никола Камбуров, белязаха назначението на Илчева.
Самият Камбуров е бил кмет кметски наместник на Голямо Дряново 18 години.


Голямо Дряново е сред най- малките по брой на жителите с адресна регистрация в населеното място селище в община Казанлък, но на практика е едно от най- населените и оживени села в общината. Заради природните си дадености цените на земите и недвижимите имоти в Голямо Дряново са сред най- скъпите в региона.