Нов дом за лешоядите от Спасителния център
Нов дом за лешоядите от Спасителния център / www.zoomania.org

32 лешояда, които пристигнаха в края на юни в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора, ще потеглят към новия си дом в Балкана на 5 август, понеделник.

След едномесечен престой, карантината на белоглавите лешояди, докарани от Испания, най-накрая изтече и те ще бъдат разпределени между четирите волиери за адаптация, поддържани в рамките на проект „Завръщането на лешоядите в България" LIFE08 NAT/BG/278.

Преди да потеглят от Центъра на Зелени Балкани в Стара Загора всеки от лешоядите ще бъде обезпаразитен и маркиран със специални пластмасови пръстени и крилометки с индивидуален номер. Тези маркировки ни позволяват да разпознаваме птиците и следим тяхното поведение и адаптация след освобождаването им в природата.

Лешоядите ще заминат за Врачански Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел, където ще живеят в специални клетки, докато се аклиматизират и приемат Балкана като роден дом. В момента в три от тези клетки има 18 други лешояди, докарани от Испания и Франция по-рано