Наши ученици участват в конкурс Аз мога да строя
Наши ученици участват в конкурс Аз мога да строя / DarikNews.bg/архив

Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер" в Стара Загора участват в националния конкурс „Аз мога да строя".
Целта е да се създаде проект на сграда, която подлежи на реализация. Сградата трябва да се впише хармонично в околната среда, да има убедителен архитектурен образ, да отговаря на общите изисквания за опазване на околната среда-топлоефективност, звукоизолация и пожарозащита.

В регионалния кръг на конкурса участват 49 ученика. Те са разделени в няколко отбора, които са подпомогнати от водещи специалисти в областта на архитектурата, строителството и геодезията.

„Проектът стартира миналата година в Пловдив по инициатива на Камарата на инженерите в инвестиционно проектиране. Тази година се включват шест утвърдени училища в страната, сред които и старозагорската професионална гимназия. Нашите ученици участват с най-голям екип. Днес те представят идейния проект и се надяваме, че ще бъдат сред победителите, които ще станат ясни в края на учебната година", коментира арх. Христина Петрова, която е строителен инженер и преподавател в гимназия „Лубор Байер".

Кризата в строителния бранш е временно явление и аз нямам притеснения за бъдещата реализация на възпитаниците ни, убедена е арх. Петрова.