Могилата Косматка с нови тайни?
Могилата Косматка с нови тайни? / netinfo
Могилата “Косматка” край Шипка, където през 2005-та година бе открита бронзавата глава, за която се предполага, че е на тракийския владетел Севт Трети крие още тайни.

Част от тях вече са доказани научно, с помощта на специалисти от БАН.

При обследване с георадар в могилата „Голяма Косматка” е потвръдено наличието на друго строително съоръжение, което според учените, участвали в обследването е изключително симетрично.

В науката то е известо и като “толос”. Предполага се обаче, че съоръжението може да е освен древен култов комплекс, да е и дело на турците, понеже по време на Руско-Турската освободителна война могилата е била част от техни бойни постове.

За какво точно става дума предстои да се уточнява в следващите седмици на нови, триизмерни проучвания на могилата.

Със сигурност обаче в Долината на розите се очертава още едно горещо археологическо лято..

За наличието на нови съоръжение под “Косматка” заговори преди три години самият д-р Георги Китов, откривател на бронзовата глава на Севт Трети и работил в могилата.

Преди години името на могилата нашумя в общественото пространство и заради изразените намерения от патриотични организации в Казанлък, начело с със секретаря на Съюз “Истина” Йордан Маринов, който заяви, че има намерение и се е обсъждала идеята с турски дипломати, на Косматака да се направи паметник на загиналите турски войници по време на Освободителната война.

Срещу тогавашното намерение възроптаха представители на ВМРО от цялата страна.

Месеци наред над могилата се вееше и националният трибагреник в знак на протест.