Модернизират още един стадион в Стара Загора
Модернизират още един стадион в Стара Загора / община Стара Загора

Стадион „Верея" ще бъде поредното спортно съоръжение в Стара Загора, което ще бъде модернизирано като целта е то да бъде готово за предстоящото през май 2015 г. европейско първенство за юноши. Шампионатът ще се провежда в Пловдив, Стара Загора и Бургас.

До четири месеца на стадиона, който се намира в квартал „Кольо Ганчев" в Стара Загора, ще бъде поставено ново и модерно осветление. Финансирането е осигурено от програма „JESSICA" като общата стойност на проекта е 244 683,70 лева.

204 000 лева от тях ще бъдат предоставени от програмата като нисколихвен кредит, който трябва да бъде върнат в следващите шест години. Гратисният период пък е шест месеца.

Сумата ще бъде получена от футболен клуб „Верея". Проектът е изграден на базата на публично-частно партньорство като съдействие за него оказва община Стара Загора.

Договорът за финансиране на проекта бе подписан днес в присъствието на заместник изпълнителния директор на Българския футболен съюз Антон Попов, управляващият Регионалния фонд за градско развитие Тодорина Докторова, президентът на футболен клуб „Верея" Християн Първанов и кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.

Проектът предвижда изграждането на четири колони с височина от по 25 метра. На тях ще бъдат монтирани 32 рефлекторни прожектора всеки от тях с мощност от 2000 вата. След изграждането на осветлението стадионът ще може да бъде използван пълноценно за срещи на национално и международно ниво, обявиха от футболен клуб „Верея".

„Радвам се, че регионалния фонд ще има своя принос към допълнителното облагородяване на стадион „Верея". Основната идея на програма „JESSICA" е да финансира проекти със социално значение. Първият проект, който направихме по тази програма в страната отново бе в Стара Загора - това е реконструкцията на общинския пазар.

Имаме още един проект в региона - изграждане на логистичен център на територията на птицекомбината в село Маджерито. Той вече е изцяло с частен инвеститор. Надявам се, че с тази инвестиция, и с последващите от страна на футболния клуб ще се възвърне старата слава на футбола в Стара Загора", коментира след подписването на договора Тодорина Докторова от регионалния фонд за градско развитие.

„Благодарни сме на община Стара Загора и на Българския футболен съюз, които ни подкрепиха за този проект. След поставяне на осветлението планираме изграждането на козирка, съблекални и превръщането на стадиона в модерно съоръжение", обяви президентът на футболния клуб Християн Първанов.