МО започва проверки за рухналата сграда на ПМГ Никола Обрешков
МО започва проверки за рухналата сграда на ПМГ Никола Обрешков / БГНЕС, архив

Експерти от дирекция "Държавна собственост и обществени поръчки", отдел „Ремонтни дейности", и дирекция „Организация, контрол и инспектиране" към Министерството на образованието започват проверки и анализи в Казанлък на мястото на рухналата част от ПМГ "Никола Обрешков". Част от сградата падна в началото на седмицата при извършване на строителни дейности за изграждане на Националния център по природо-математически науки.

На мястото вчера бе и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той се срещна с директора на училището г-н Красимир Дамянов, началника на РИО - Стара Загора г-жа Татяна Димитрова и кмета на общината г-жа Галина Стоянова и се запозна със щетите, причинени от срутването.

Министърът и присъстващите лица от училището и общината си поставиха за цел да осигурят на учениците от ПМГ „Н. Обрешков" нормален учебен процес за настъпващата 2015/2016 учебна година.

От община Казанлък запознаха министъра с хронологията на събитията преди и след рухването на сградата. От там бяха категорични, че ще търсят правата си за пропуснати ползи и причинени вреди при установяване от органите на ДНСК на причините за случилото се.

И днес продължават са в сила мерките за безопасност, които бяха предприети веднага след случилото се в понеделник.Спряно е газоподаването към сградата на училището, ел.захранването, водоснабдяването. Затворена е улица „Орешака", осигурено е нощно осветление с прожектори. Обектът се охранява денонощно.