Иван Вуцов
Иван Вуцов / starozagorskinovini.com
Две години условно с изпитателен срок от четири години е присъдата, която получи д-р Иван Вуцов, обвинен за използване на фалшива диплома по кардиология от 2010 до края на 2013 година. Удостоверяването на придобити права на специалист по „Кардиология“ е от 1 юни 1996 година, издадено от Медицински университет – София.

Районен съд-Стара Загора е разгледал делото в 14 съдебни заседания, като са били разпитани свидетели и приети писмени доказателства. Прокурорът поискал на подсъдимия да бъде определено наказание три години „лишаване от свобода“, с пет години изпитателен срок.

Задържаха рецидивист с 11 присъди

След като бил признат за виновен на 57-годишния лекар е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от две години условно с изпитателен срок от четири години.

Д-р Вуцов завършил висше образование „Медицина“ през 1985 година. След това започнал специализация по “Вътрешни болести” и през 1991 година след успешно положен държавен изпит той придобил права на специалист по ”Вътрешни болести“.

През същата година подал документи да бъде зачислен за специализация по „Кардиология”. Той  бил зачислен за специализация в окръжната болница , като започнал специализация. За обучението му по специалност „Кардиология” му била издадена книжка на специализиращия. През месец март 1995 г. и през месец май 1996 г. Иван В. се явил на държавните изпити за специалност „Кардиология“, които не издържал.

Задържаха мъж, блудствал с 13-годишно момиче

След второто си неуспешно явяване на държавен изпит по специалност „Кардиология”, в началото на месец юли 1996 година, подсъдимият поискал от Медицински университет - София да му бъде издаден дубликат на дипломата за специалност „Вътрешни болести“, тъй като бил изгубил оригинала. Именно този дубликат с номер 002320 бил преправен, като на мястото на специалност „Вътрешни болести“ била изписана специалност „Кардиология“.

Този преправен официален документ подсъдимият използвал от 1996 година до 2014 година в различни лечебни заведения, пред Българския лекарски съюз, пред Районната здравноосигурителна каса и в Медицинския университет в София. 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд-Стара Загора.