Между 35 и 85 лева за новогодишен куверт в Казанлък
Между 35 и 85 лева за новогодишен куверт в Казанлък / netinfo

Средно между 200 и 1000 лева ще похарчим по празниците през декември, които се задават и то само , за да посрещнем новата година извън дома, показва проверка на Дарик сред казанлъчани. В сметката не влизат парите, които ще заделим за подаръци.
Сумата е на база готовността ни да платим за новогодишни куверти в някой от ресторантите в града за двама, както и за най- елементарните „ съпътстващи" разходи към това- такси, пиратки, други новогодишни закачки или тоалети, без които е невъзможен блясъкът ни в новогодишната нощ.
Проверка в ресторантите в града и района показва, че между 35 и 85 лева струва единичен куверт за новогодишната нощ, със всички включени мезета, предястия, напитки, баница с късмети.В сумата е включен и хонорарът за диджей. Масовите куверти обаче са около 60-65 лева на човек.
Там, където е предвидена и по-специална новогодишна програма, с томболи и изненади, кувертът „ набъбва" до 85 лева, в зависимост от категорията на заведението и предлаганите атракции в новогодишната нощ. Масово ресторантите в Казанлък предлагат на Нова година забавления в комплект- диджей, водещ и програма, която включва танци, индивидуални изпълнители, томболи, фокуси, сурвакари, състезания.
По- гъвкавите ресторантьори са предвидили и бонуси за първите, закупили куверти за новогодишната нощ: отстъпки в цената, бонуси или други атрактивни примамки и ваучери за бъдещи придобивки.
Има и друга категория празнуващи, предпочели да посрещнат новата година извън Казанлък, в някой луксозен курорт или в тъй модните сега сръбски ресторанти в западната ни съседка, където пушенето не е забранено, а купонът е гарантиран, особено що се отнася до фолк изпълненията и пищните фойерверки и празнични гърмежи.
Туроператорски агенции от цялата страна, щедро примамват в интернет пространството с оферти за три нощувки с три закуски и вечери, едната от които в празничната нощ срещу 300-350 лева на човек. Като се включи и сумата за горивото до Белград или друг голям сръбски град, застраховките и някои дребни подаръци или приготовления за празничната нощ, нужната сума, която се заделя е около 1000 лева за двама човека.

Че казанлъчанинът обича празниците и от далеч се стяга за тях, личи и от заетите още в средата на октомври почти всички вечери до Коледа в казанлъшките ресторанти със заявки за колективни тържества и фирмени банкети. Кувертите за тях масово варират от 20-25 лева, като най- скъпите са от 33 лева. Последните обаче са придружени с възможност за избор от 3 менюта и забавна програма с водещ и диджей. За тези с по-скромни възможности има ресторанти, които предлагат и куверти от по 14 лева на човек за фирмените банкети.
Заради принципно трудния за ресторантьорския бизнес сезон, предвид останалото ограничение на пушенето, масово собствениците на заведения правят и конкретни договорки за меню, суми и други отстъпки, с цел да се напълни заведението.
Празничната банкетна серия се открива от банкерите, които започват с празнуването на 6-ти декември- Никулден. Пикът е в дните около 13-ти 21-ви декември.
Заети са почти всички ресторанти и в дните навръх Нова година- 28-ми и 29-ти декември. Принципно 30-ти декември е свободен ден, заради подготовката за дългата празнична нощ. Но ако сте решили точно тогава да празнувате, няма да ви откажат. По традиция в навечерието на Коледа и в първите два дни от празничната коледна серия, банкети няма.

За тези, които нямат планове да посрещат новата година извън дома, остава утешението, че тази година Общината в Казанлък предлага съпътстващо коледно-новогодишно веселие на площад „Севтополис" с открита сцена, на която ще се изявяват желаещи таланти и формации от района.
Откритата сцена започва от 16-ти декември и ще предлага забава до 30-ти декември в часовете от 15 до 17 часа.
В новогодишната нощ също ще има забавления, песни и танци на градския централен площад, които ще се прелеят и в първите часове на новата 2014 година.

Казанлъшката коледна елха ще светне в целия си блясък на 9-ти декември. Тази година за празниците общината започна украсата на града още в средата на ноември.