Медицинският факултет инвестира повече от 3 милиона лева в модерна апаратура
Медицинският факултет инвестира повече от 3 милиона лева в модерна апаратура / DarikNews.bg, Ина Танева

Деканът на Медицинския факултет към Тракийския университет доц. Мая Гълъбова е изпратила жалба до председателя на Съвета на ректорите на висшите медицински училища проф Григор Горчев, в която търси съдействието му за възстановяване на участието й като член на Съвета на директорите на УМБАЛ-ЕАД-Стара Загора. Тя е била освободена през месец юли,без да бъде предварително информирана, а на нейно място е назначен проф.Камбуров от Варна, който е пенсионер.

Доц.Гълъбова изрази съмнение,че причина за отстраняването й  е последователната й дейност по отношение на обединяването на двете болници - УМБАЛ и МБАЛ.

В жалбата си тя посочва, че в продължение на 3 години като Декан на Медицинския факултет е работила за издигане нивото на диагностика и лечение в Университетска болница, като е закупила със средства на Медицинския факултет апаратура за 3 милиона и половина лева.

„Седемте модерни апарата са закупени със средства от държавната субсидия и са разпределени съответно в МБАЛ, УМБАЛ и в лабораториите на факултета", допълни доц. Гълъбова.

„Една от новите придобивки е апарат от ново поколение, базиран в Детската клиника, благодарение на който чрез фетално ехо може да бъде направена преценка на сърдечната дейност на плода в майчината утроба, както и и да бъдат установени евентуални пороци и нарушения в кръвоснабдяването на плода", обясни доц.Петрана Чакърова.

По думите на доц.Гълъбова новата апаратура многократно е повишила възможностите за лечение и ранна диагностика.

Студентите в Медицинския факултет се обучават в специалностите медицина, здравни грижи, управление на здравни грижи и социални дейности. 130 от новоприетите студенти са чужденци, информира още доц.Гълъбова.