Луната аут от сесията
Луната аут от сесията / Reuters, архив

Предложението за закупуване на лунен терен от община Стара Загора няма да бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет. Заседанието ще се проведе на 31 януари от 9 часа.

На Председателски съвет предложението на съветника от „Нова сила" Тихомир Томов било отхвърлено.

Томов обаче ще предложи на колегите си в зала да гласуват декларация за асоцииране на РБългария към Европейската космическа агенция. Документът е подкрепен от Методи Пенчев - общински съветник от „Съюз Стара Загора" и Кристиан Петков - общински съветник от ВМРО-БНД.

Ето какво пише в документа:
„От Няколко месеца ЕС , САЩ , Русия , Китай , Северна Корея и Иран предприха масирани изследвания на космоса . Изстреляни бяха сонди и спътници за предоставяне на конкретни данни за наличието на полезни изкопаеми и газообразни вещества , които да укрепят енергийния баланс на нашата планета . Най- важния проект на човечеството след откриването на Новия свят от Колумб е „ Планетари Ресурсес „ , който е насочен към извличането на такива полезни изкопаеми . Организаторите : Директорите на Гугъл , главния архитект на Майкрософт , режисьорът Джейм Камерън и НАСА планират създаването на тази нова индустрия за да се гарантира просперитета на човечеството за векове напред По данни на НАСА само на един астероид има ресурси за трильони долари .
Къде е Бълтария ?! Кога най-сетне България, освен пълноправен член на ЕС, ще стане член и на ЕКА? Пълно нехайство спрямо достигнатото от Европейската Космическа Агенция и доскорошните ни партньопи от РОС КОСМОС . Нашият институт по космически изследвания е изключително сериозна институция, която не се занимава с псевдо- и лъженаука. Наши прибори летят на "Международната космическа станция", а дозиметър съвсем доскоро проучваше радиационната обстановка около луната на борда на индийската сонда "Чандраян-!. 
Още повече : Нашия град е един от признатите космически центрове , със собствен планетариум и традиции , които не трябва да отидат в забрава !

Предвид изложеното, предлагаме на Общински съвет Стара Загора да приеме следната ДЕКЛАРАЦИЯ :
1. Общински съвет Стара Загора призовава правителството на Република България да предприема всички действия , които да доведат до скорошното приемане на страната ни като пълноправен член на Европейската Космическа Агенция . Акт ,който ще има само положително въздействие върху практическото използмане на Научните достижения на БАН , както и развитието на икономиката .
2. Общинския съвет възлага на Председателя да информира писмено Министерския съвет на Република България за приетата декларация".