Левицата се готви да разбие монопола на БЛС
Левицата се готви да разбие монопола на БЛС / netinfo

В късния петък-следобед група народни представители от Левицата е внесла законопроект за поправка в Закона за съсловните организации на лекарите, стоматолозите и медицинските сестри, потвърди за Дарик радио старозагорският народен представител от "Коалиция за България " Петър Мръцков-член на парламентарната комисия по здравеопазване. Поправката предвижда да отпадне задължителното членство на медицинските специалисти в съсловните организации.

Законопроектът влезе в Народното събрание в същата седмица,когато от Българския лекарски съюз обявиха,че здравният министър не е внасял членски внос от години и могат да му бъдат отнети правата да практикува.Поправката е обмисляна дълго преди тази информация да попадне в медиите, увери  Петър Мръцков.Според него,промяната е била обсъдена с представители на трите съсловия и е внесена в Народното събрание по тяхно желание.

Депутатите ще гласуват новите текстове в закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите най-рано след месец,прогнозира Мръцков . Той допълни,че текстовете в законопроекта предвиждат етичните лекарски комисии да преминат към министъра на здравеопазването.

Разбиването на монопола на Българския лекарски съюз и на Съюза на стоматолозите в България вероятно ще доведе до създаването на алтернативни съсловни сдружения и алтернативна здравно осигурителна каса. Кои от тях ще бъдат партньори в бъдещите преговори и в подписването на националния рамков договор и колко НРД ще бъдат сключвани? – Мръцков заяви,че тези въпроси тепърва ще се решават от партньорите в тройната коалиция,ако внесеният законопроект бъде одобрен от Народното събрание.