Казанлъшки храм отбеляза 170 години
Казанлъшки храм отбеляза 170 години / Иван Бонев- Казанлък инфо


170-та годишнина на катедралния храм „Свети Йоан Предтеча" бе отбелязана днес с празнична света литургия в Казанлък. Събитието бе уважено лично от Старозагорския митрополит Галактион, който ръководеше празничната служба, отслужена с казанлъшки свещеници.
За стотиците миряни, уважили празника на най- големия православен храм в Казанлък, който съвпада с един от най- красивите летни църковни празници- Еньовден, бе раздаден и осветен курбан.

Фолклорни изпълнения за празника- дар за вярващите, подариха самодейците от ансамбъл „ Гъдулица".

През целия ден днес в храма не спря върволицата от хора, дошли да запалят свещ за здраве и благодат. Почти всички от помолилите се, палиха свещи и отправяха молитви за пострадалите от наводненията в страната.


Църквата „Свети Йоан Предтеча" в Казанлък, известна още като Къренската, / заради това, че мястото на което е построена е било нива, кър/, е на практика „ най- новата църква" в Казанлък. Съградена е през 1844 г. по инициатива и под прякото ръководство на богатия и влиятелен казанлъчанин Стоян Груйоолу, на мястото, където от края на ХVIII век се намирал метохът на Хилендарския манастир с килийно училище към него.
Тя е една от действащите 5 православни храма в града, заедно с Девическия манастир.
Църквата е трикорабна базилика и има три престола, посветени на Свети Йоан Предтеча, Свети Йоан Рилски и Свети Харалампий. Иконите вътре са изработени от тревненски майстори, а иконостасът е дело на от майстора от Дебърско, Данаил. Превърнат в хамбар през Руско-турската война, след Освобождението храмът е възстановяван дълго.
През 1896 г. е построена нова камбанария, а през 1936 г. отново и почти изцяло го изографисват професорите Стефан Иванов и Никола Маринов, както и именитите казанлъшки художници Дечко Узунов, Чудомир и съпругата му Мара Чорбаджийска.