Казанлъчанка в проект за нов термоядрен реактор
Казанлъчанка в проект за нов термоядрен реактор / личен архив на А. Енчева
34 годишна българка от Казанлък е сред работещите стотици учени- инженери, химици, физици в най- големия в света проект за създаването на термоядрен реактор за производство на електрическа енергия, известен като ИТЕР. - International Thermonuclear Experimental Reactor

/ Международен експериментален реактор за термоядрен синтез/.

Основният плюс от създаването на такъв вид енергия е решаването на проблема с изчерпващите се енергийни източници в световен мащаб, както и липсата на опасност от радиоактивно замърсяване и аварии от типа на Чернобилската.

Анна Енчева е родена в Казанлък, но от няколко години живее и работи във Франция, само на 40 километра от мястото, където се изгражда експерименталния реактор- Кадараш, в област Прованс, Франция.

Анна Енчева работи в проекта ИТЕР от 2007-ма година, в отдела по диагностика на експеримента.

Завършила е средното си образование в езикова паралелка в Казанлък, после индустриално инженерство в ТУ –София. Има и докторска степен в областта на термодинамиката и флуидната механика.

Проектът ИТЕР е едно от най- големите човешки предизвикателства в търсенето на нов вид енергиен източник и успешното му приключване ще бъде решаващото за човечеството.

Целта на проекта е получаването на електрическа енергия на основата на контролируемия термоядрен синтез.Термоядреният реактор ще представлява изключително грандиозно съоръжение и вече са започнали строителните дейности.

Плановете на учените са след 9 години в термоядрения реактор да бъде направени първия експеримент.

Изследванията върху контролирания синтез чрез магнитно удържане започват преди около половин век. Днес те са пред поврат в своята история.

7 са страните, които участват в градежа и създавеното на мащабното съоръжение- ЕС, Япония, САЩ, Индия, Южна Корея, Китай Русия.