Кампания за правата на потребителите
Кампания за правата на потребителите / снимка: gerb.bg

Евродепутатът Илиана Иванова, която е и член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент и Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители", ще проведат кампания за запознаване на потребителите с техните основни права.

Целта е да се подобри информираността на потребителите за правата, които имат и как могат да бъдат защитени, чрез активност от тяхна страна. В рамките на инициативата Иванова и Николов ще раздадат информационни брошури и материали на гражданите и гостите на Стара Загора.
Кампанията е част от инициатива на Европейския съюз за развитие на активно потребителско общество в новите страни-членки на ЕС и ще се проведе в понеделник-15 март. Тогава ще отбележм световния ден на потребителя. В България се чества официално от 1991 г.

Датата на честване е определяна заради речта на американския президент Джон Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва „четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Отбелязването на световния ден на потребителя ще стартира от София, където Илиана Иванова ще открие кръгла маса на тема: „Добри практики при потребителските кредити". Тя ще представи основните акценти и постижения на политиката за потребителите на ниво ЕС. Основната част от потребителското законодателство, което имаме днес е европейско законодателство, инициирано и прието в рамките на европейската интеграция.