Камерна група за обработен фолклор при НУМСИ „Широка лъка“ с приз на кмета
Камерна група за обработен фолклор при НУМСИ „Широка лъка“ с приз на кмета / Община Стара Загора

Камерна група за обработен фолклор при НУМСИ „Широка лъка" получи приза на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за участието си в XIII-то издание на Националния фолклорен детски конкурс „Орфеево изворче".

Наградата - синтезатор връчи заместник-кметът Иванка Сотирова. Младежка фолклорна формация „Разметаница" от Бобовдол получи ваучер за 1000 лв. от старозагорския клуб "Inner Whell", а средствата ще бъдат използвани за финансиране на предстоящото участие на формацията на събор в чужбина.

Наградата на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив отиде при народния оркестър на Музикално училище „Добри Христов" - Варна, а Обединен детски комплекс „В.Левски" в Асеновград получи наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея" - статуетка, диплом и 100 лв.
Мъжка фолклорна група „Арамии" от Пловдив беше отличена с награда от фондация „Български фолклор". Националният фолклорен съюз връчи „Лирата на Орфей" на Народен оркестър при СОУ „Любен Каравелов", Пловдив.

Форумът, който събра повече от 2 500 певци, инструменталисти и танцьори от всички фолклорни области на страната, предоставя възможност за изява на талантливи деца, ученици, студенти и преподаватели и съдейства за запазване и обогатяване на българската национална култура.

Конкурсът е организиран от Национален музикално -фолклорен съюз „Орфеево изворче", със съдействието на Община Стара Загора, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Тракийско дружество „Одринска епопея" и Държавна Опера - Стара Загора.