Йордан Николов с отговор до съветниците от левицата
Йордан Николов с отговор до съветниците от левицата / Областна администрация

Протокол № 50 от 19 януари 2011 година от извънредната сесия на Общински съвет Стара Загора, в който общинският съветник от левицата Бойчо Биволарски съобщава за неспазване на законовите изисквания при провеждането му и изразява желание приетите решения да бъдат оспорени от областния управител, не съдържа решения, приети от Общинския съвет, които да носят белезите на административни актове. Така областният управител Йордан Николов отговаря на сигнала, подаден от съветниците от БСП и коалиция.

В отговора си областният управител акцентира на разпоредбата на чл. 32, ал. 2, изр. първо от Закона за администрацията, който му предоставя едно законово правомощие да оспорва незаконосъобразни актове на общинските съвети и да ги отнася пред съответния Административен съд. Неупражняването на това право обаче, не лишава лицата, които считат, че техни права и законни интереси са засегнати от издадени административни актове, от възможността да потърсят ефективна защита, като обжалват последните по ред и в срокове, предвидени в Административнопроцесуалния кодекс.

Подобен сигнал е подал и общинският съветник Спас Пашов от „Нова сила", а отговорът до него от областния управител, е идентичен.