Глад за кадрови войници
Глад за кадрови войници / netinfo

Близо 700 са вакантните места за кадрови военослужащи в Карловската бригада.

Сводните позиции са основно за механик-водачи и инженерни специалисти, съобщи бригаден генерал Кольо Милев, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

В момента тече процедура по набирането на войниците. Според запознати една от причините за многото свободни месат в армията е  неатрактивното вече заплащане на труда в нея. Много от доскорошните кардови войници са предпочели работа в строителството или в големи фирми,  където парите са в пъти в повече.

Паралелно с набирането на нови кадрови служители в армията,  в района на бившата Пета механизирана бригада в Казанлък тече  усилена работа по градежа на детска градина за 75 деца на военослужащи. До края на лятото на следващата година, освободеният от срочнослужащите войници корпус, ще се превърне в модерно общежитие за 40 семейства на военни от Карловската бригада. Модернизацията е часто т социалната програма в Българската армия.
Бргаден генерал Кольо Милев бе в Казанлък за сертифицирането на две военни специализирани подразделения.

Сертификати за натовски умения получиха инженерния модул и взвода за ядрена, химическа и биологична защита от поделение 22 180 към 61-ва Стрямаска механизирана бригада в Карлово.

Демонстрацията на бойни умения, проведена на учебен полигон в района на бригадата, е планова операция, която обаче се провежда за първи път в редиците на Българската армия. Получените сертификати дават възможността на съответните подразделения да участват в различни операции на НАТО.
Подготовката на специализираните взводове ще продължи и през следващите шест месеца.

След първи юли идната година двете подразделения ще могат пълноценно да участват в мисии на НАТО.