Европейски ден на еврейската култура
Европейски ден на еврейската култура / netinfo

На 6 септември се отбелязва Европейския ден на еврейската култура - Ден на отворените врати. В Стара Загора този ден ще бъде отбелязан утре от 18 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески".

Идеята за този ден възниква през 1996 година във Франция, а от 2000 година се отбелязва и в България. Основната му цел е да се популяризира приноса на евреите в европейската култура, да се даде възможност на повече хора да се докоснат до еврейските ценности, традиции, обичаи и религия.

Тази година европейският ден за еврейската култура ще премине под мотото "Еврейски празници и традиции" и ще бъде отбелязан в 28 европейски страни.

В Регионална библиотека "Захарий Княжески" ще бъде подредена ретроспективна фотодокументална изложба „Еврейските общини и спасяването на българските евреи" на Държавна агенция „Архиви". Освен запознаване с празничните традиции, ритуали и молитви, които са подчинени на основите на религиозния канон на Юдаизма, старозагорци ще имат възможността да видят филма „Дом на толерантността", който е  посветен на 100-годишнината от откриването на Софийската синагога.