Евродепутат: Миграционният проблем не е проблем само на една държава
Евродепутат: Миграционният проблем не е проблем само на една държава / БГНЕС, архив

"Европа има план да се справи с бежанците, който вече започва да се реализира. Миграционният проблем не е проблем само на една държава", бе мнението на евродепутата Ева Паунова, в коментар за инцидента от преди ден край град Средец, при който бе убит нелегален имигрант.

Паунова допълни, че е „правилно тези хора да се разпределят в Европа" и уточни, че „статутат на бежанец не се дава завинаги, а за определено време и след успокояването на обсатовката тези хора ще тярбава да се върнат там, откъдето са дошли".

Силният наплив на бежанци показва, че Европа трябва да работи със своите партньори и Турция е един от тях, каза още Паунова по повод отношенията между Европейските институции и исканията на Турция, в това число отпускането на финансова помощ за нея от 3 млр. евро.

Да бъдем премерени в изказванията си и да не превръщаме инцидента край Средец в политическо говорене, нито да се прави от това политически дебат. За това призова и заместник-председателят на паритя ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му непремерените изказвания водят до демотивация и негативни настроения сред работещите полицаи на границата, които изпълняват своите служебни задължения при „много неблагоприятни и трудни условия".

„От това, което знам до момента, считам, че няма умисъл в действията на граничния полицай", допълни бившият вътрешен министър, според който „всичко това се случва в системата на сигурността през последните две години".

Цветанов призова политическите лидери в тази ситуация да са „родолюбиви държавници и да защитят честта на всяка една професия".

По думите му, в момента страната ни не е сред страните с най-сериозни проблеми с бежанската вълна, като допълни, че Турция в момента е истински партньор на Европейския съюз.

Решението на ЕС да се отпусне финансова помощ на Турция за справянето с бежанската вълна е ясен знак да се ограничи това, което се случва в Европа, допълни той и изрази надежда, че голяма част от сегашните бежанци ще се върнат по родните си места, след като конфликтът утихне.