Дискусия на тема „Ролята на Русия в делото за освобождението на България
Дискусия на тема „Ролята на Русия в делото за освобождението на България / DarikNews.bg

Педагогическият факултет при ТрУ Стара Загора, Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите и Сдружение „Славянски свят" Пловдив изпълняват проект „Руско-турска освободителна война 1877-1878г.: обща траектория на паметта в проекциите на настоящето и бъдещето".

Проектът е финансиран от фонд „Руски мир". Той е на стойност 12 хиляди евро, а продължителността му е 5 месеца.

Основните цели на проекта са съсредоточени в три направления: търсене и утвърждаване на историческата достоверност при изясняване на събитията, резултатите и значението на Руско-турската освободителна война; запазване на традиционните руско-български връзки и тяхното укрепване и оптимизиране; задълбочаване на междукултурното взаимодействие между Русия и България.

В рамките на проекта ще се проведат литературни четения, изложби, кинопрожекции, концерти, организирани посещения на паметни места в Стара Загора, Пловдив, Батак, Пещера, Брезово и Шипка.

Ще бъде проведена кръгла маса и дискусия на тема „Ролята на Русия в делото за освобождението на България".

Ще се посетят руските паметници и военните гробища в Старозагорско и Пловдивско, за да се види какво е състоянието им.

Изпълнителите на проекта се стремят да предизвикат широк обществен интерес както към великите военни стратези като Гурко, Скобелев, Столетов, Тотлебен, Радецки, така и към десетки други, по-малко известни офицери, войници и опълченци.

Организаторите са си поставили за цел да привлекат към инициативите не само жителите на Стара Загора и Пловдив, но и обществеността на други градове и населени места като Брезово, Казанлък, Мъглиж, Батак и Пещера.