Ден на съпричастност под мотото „Животът е безценен“
Ден на съпричастност под мотото „Животът е безценен“ / Сдружение Самаряни

По традиция всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ / СПИН. Тази година денят 19 май 2013 г. е под наслова „Животът е безценен".

В неделя, 19 май, младежи от Казанлък, със съдействието на Общинската администрация и Младежки общински съвет-Казанлък ще засадят цветна леха. Тя ще бъде във формата на панделка и ще бъде засадена на централно място в града.

Тазгодишната инициатива бележи третия етап от Национална АНТИ-СПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации, подполучатели на средства от Глобалния фонд. Световната инициатива бележи началото си през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк.

На този ден над 1200 неправителствени организации от 115 страни по света ще насочат общественото внимание към проблемите на хората със Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Десетки хиляди хора по света ще запалят свещи и ще участват в шествия в памет на жертвите на болестта.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването у нас, общият брой на официално регистрираните лица, живеещи с ХИВ/СПИН в страната е 1647. От началото на годината новите серопозитивни са 39. През цялата 2012 г. бяха открити 157. И през 2012 г. близо 42% от новорегистрираните серопозитивни са млади хора на възраст под 29 години.

Инициативата в Казанлък стартира в 10.00 часа на пл.Севтополис до статуята ,,Тракийката".