Библиотека “Родина” празнува 150 години
Библиотека “Родина” празнува 150 години / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Библиотека "Родина", която е наследник на първата обществена библиотека в Стара Загора, отпразнува 150 години от създаването си. Юбилеят бе отбелязан с откриването на документално-веществена изложба „Библиотека „Родина" в три века". Всеки, който желае, може да посети изложбата, която се намира на IV експозиционно ниво на Регионалния исторически музей.

Библиотека "Родина" е една от най-старите библиотеки в България и най-старата в Старозагорска област. Основана е през 1860 година с 51 тома книги, колкото е имала библиотеката на Светиниколското училище, заедно с даренията на първите читалищни дейци. След като през 1877година градът е опожарен, изгарят ценни старопечатни и възрожденски книги, дарени преди Освобождението.

 

Днес библиотеката притежава над 317 000 тома книги,

Библиотека Родина празнува 150 години
netinfo
периодика, графични и картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудио касети, диафилми, компактдискове. Във фондовете й се съхраняват уникални старопечатна и краеведска колекции.

В резултат на реализирания проект "Отворени врати", библиотека "Родина" е първата културна институция в Стара Загора, която е физически достъпна за хора с увреждания.

 

Честванията по случай юбилея на библиотеката са оранизирани от инициативен комитет под патронажа на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев.