Английски професор проучва могилата край село Крън
Английски професор проучва могилата край село Крън / netinfo

Английската професорка от Енибургския университет Катлийн Максуини ще проучва намерените скелетни останки  в могилното  светилище  край казанлъшкото село Крън.  Това съобщи професор Васил Николов, ръководител на екипа от археолози, които за четвърта година проучват уникалното светилище, датиран от времето на прототраките- 2200-1900-та година преди Христа.

Вече четири години професорът и екипът му разкопават могилното светилище, за което има неоспорими доказателства, че е използвано само за обредна дейност, без жилищно обитаване.

Скелетните останки от деца са намерени в сравнително добре запазени керамични урни, общо 9 на брой, през всичките четири години на проучванията . Предполага се,  че те са част от ритуал за плодородие и ново раждане, предвид на символната връзка между  утробата и урните.  Светилището, върху което работят  професор Николов и колегите му се простира на ширина от 10 метра и  дължина 19.  Освен урните с останки от деца, в района му са открити и 250 рова, засипани с керамични и каменни топки. Предполага се, че те са също елемент от обредни ритуали, извършвани в светилището.