8 май - Ден на Червения кръст
8 май - Ден на Червения кръст / DarikNews.bg, архив

Празнична среща на ръководството с активни деятели от областната организация на Българския Червен кръст - Стара Загора провежда местната структура по повод 8 май, Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

На срещата ще бъдат връчени звания и награди на деятели на Българския Червен кръст - Стара Загора, удостоени от НС на БЧК София. Ще бъде представена кратка информация за действията на БЧК  по време на наводнението през месец февруари 2012 г., информация по фондонабирателни кампании в областта до момента и предстоящи програми и дейности.

Червеният кръст е международно хуманитарно движение, създадено за защита на човешкия живот и здраве, за осигуряване на уважение към човешкото достойнство и за предотвратяване и облекчаване на страданията на хората, без разлика на националност, раса, пол, религия, класа или политически възгледи. То обединява няколко международни и множество национални организации с приблизително 97 милиона членове и доброволни сътрудници.

Дейността Червения кръст по време на война е посветена на облекчаване страданията на ранените военни, цивилни и военнопленници, а в мирни времена е насочена към осигуряване на медицинска и друг вид помощ, особено след бедствия, като наводнения, земетресения, епидемии, към подобряване на здравното образование и възпитание, организиране на кръводаряването и други.