600 000 лева не стигат на община Опан за нова детска градина
600 000 лева не стигат на община Опан за нова детска градина / DarikNews.bg

600 000 лева не стигат на община Опан, за да довърши строителството на новата детска градина. Това обяви кметът Минчо Чавдаров. Проектът за сградата е създаден още през 2013 г., а част от сумата за изграждането й бе осигурена от публичната инвестиционна програма на правителството на Пламен Орешарски - „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

„Със сумата от 800 000 лева, която ни бе отпусната успяхме да стигнем до един етап. В момента сме на груб строеж, почти цялата сграда е покрита. Остава същото да се случи с физкултурния салон, който е като допълнителен елемент и да се довърши целия строеж. Сумата, която ни е необходима е 600 000 лева. Затова не вярвам, че до края на тази година можем да завършим градината", коментира кметът на Опан.

В момента за детска градина се използва сграда, строена през 1932 г. „Тя е била какво ли не - сграда на общинската администрация, болница, отново на общинската администрация. Не разполага обаче със свободно пространство около нея и не отговаря на никакви хигиенни, санитарни и изисквания за противопожарна безопасност. Затова част от децата на територията на общината се транспортират до детска градина в село Бял Извор", обясни кметът.

Новата детска градина е предвидена за 80 деца. „Ако успеем да я завършим ще можем да разделим групите и да имаме самостоятелни такива за 5 и 6-годишните, които в момента са в смесена група", допълни Минчо Чавдаров. Той припомни, че със средства по Оперативна програма „Регионално развитие" в последните години в общината е извършен ремонт на основното училище. „С това намалихме сериозно разходите за отопление, а и сградата изглежда по различен начин", обясни кметът на Опан.