/ netinfo
На безплатна годишна винетка и тази година имат право хората с процент загуба на работоспособност и собственици на коли. Винетките важат за една година от датата на издаване.

Започва продажбата на е-винетки и в пощите

Препоръчително е хората да проверят срока на валидност на предоставения им винетен стикер и да подадат заявление-декларация в Дирекциите "Социално подпомагане" по настоящия си адрес около 10 дни преди изтичането му. В случай, че стикерът е със срок на валидност до февруари, март и т.н., не е необходимо да се подава заявление още през януари.

4 500 са годишните безплатни стикери, които издава старозагорската Дирекция „Социално подпомагане”. До момента заявления са подали 500 граждани.

160 терминала за самотаксуване и купуване на е-винетка вече са монтирани

Новото за тази година е, че заявленията могат да се подават по пощата или чрез e-mail, напомнят от Дирекцията. Заявлението може да бъде изтеглено от сайта на Агенцията, а към него трябва да се добавят копие от т. нар. Голям талон на автомобила и копие от експертното решение на ТЕЛК/ НЕЛК. Всички документи могат да бъдат изпратени на адрес: Стара Загора, ул. „Стефан Караджа” № 8, Дирекция социално подпомагане, с обратна разписка или по електронна поща.

„Това улеснява гражданите, без да се създава излишно напрежение и да се чака на дълги и изнервящи опашки пред гишетата. За съжаление, от тези начини до момента са се възползвали едва десетина старозагорци”, коментира директорът на „Социално подпомагане Павлина Делчева.

Започва продажбата на електронни винетки в пощенските станции

Няма промяна в условията за освобождаване от заплащане на винетна такс
а. Правоимащи са хората с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Тези групи хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб.см и мощност до 160 к.с.

През 2018 г. Агенцията за социално подпомагане е предоставила над 228 000 безплатни винетки на хора с трайни увреждания в цялата страна.