42 млн. лева укрити данъци в Старозагорско
42 млн. лева укрити данъци в Старозагорско / НАП

Предотврaтени са данъчни и осигурителни измами за над 42 млн. лева след приключили 333 ревизии от началото на годината. При 93% от ревизираните фирми са установени укрити данъчно-осигурителни задължения. Над 36 млн. лева недеклариран и неначислен данък добавена стойност са установили инспекторите по приходите от Офиса на НАП в Стара Загора за деветмесечието. Недекларираният и съответно неплатен корпоративен данък е в размер на 5,5 млн. лева.

Най-сериозни са нарушенията от търговците на едро. Приключилите 46 ревизии са с допълнително установените задължения в размер над 9,8 млн. лева. Земеделски производители и търговци на зърнени култури са се опитали да укрият данък печалба, ДДС и осигуровки в размер на над 3,4 млн. лева.

Предотвратени са опити за измама на фиска и в рисков бранш строителство. 38 от ревизираните фирми са укрили данъци за 8 млн. лева. За същият период, седем търговеца на горива са нанесли щети на бюджета за 2,6 млн. лева от „спестен" данък добавена стойност. Автомобилни превозвачи и фирми извършващи транспортни услуги са укрили данъци и осигуровки за над 1,5 млн. лева.

Към момента продължава активната селекция и наблюдения над фирми от рисковите браншове.