2016 година за Операта: 17 премиери, над 170 спектакъла
2016 година за Операта: 17 премиери, над 170 спектакъла / Държавна опера Стара Загора

Над 170 спектакъла общо за годината, над 60 в турнета из страната, общо 17 премиери – това е 2016та за Държавна опера-Стара Загора.

Настоящата 2016 година за Държавна опера-Стара Загора започна също много силно. Годината бе открита с вълнуващо събитие за всички старозагорци. Съботно матине "На кафе с Веселина Кацарова" с участието на световноизвестната българска оперна певица Веселина Кацарова се състоя на 16 януари във фоайето на Държавна опера Стара Загора. След своя вълнуващ солов рецитал на сцената на зала "България"- София Веселина Кацарова гостува в родния си град по покана на Държавна опера Стара Загора и се срещна и разговаря със своите почитатели. Солисти на операта и ДЮСОБ „Маргаритки" подготвиха програма за матинето.

В края на януари бе премиерата на операта „Сватбата на Фигаро" от В.А.Моцарт, с която открихме новата рубрика „Опера в куфар".

Месец март беше един от много силните месеци за Операта с реализирани голям брой премиери. Още на 1.МАРТ представихме новото издание на ДО РЕ МИ в пелени II- оперно представление, пролетно издание - за най-малките зрители . На 2.МАРТ бе Съвместна продукция за Националния празник на РБългария на артистите от Държавна опера-Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев" задно с Военния духов оркестър на Втора Тунджанска лека пехотна бригада

На 5 март бе откриването на експериментална Камерна оперна сцена (на сцената на Държавен куклен театър-Стара Загора с операта)с премиерата на операта „Слугинята господарка" от Дж.Перголези

На 14 март бе премиерата на оперетата „Прилепът" от Йохан Щраус . Спектакълът се реализира с размяна на декори и костюмии солисти с Държавна опера- Пловдив, член на Балканска Оперна Мрежа.

На 18 март бе премиерата на операта „Тоска" от Дж.Пучини , а Диригент бе Марио де Росе (Италия). Режисьор на постановката отново бе Огнян Драганов и тя премина при много висок зрителни интерес.

На 2 април имахме нова рубрика в съботното матине - „Звездите на бъдещето"- в което Мария Клинчева представя Гергана Русекова- солист на ДО-Стара Загора /2 април/.
На 14 и 16 април бяха премиерните спектакли на операта „Така правят всички жени" от В.А.Моцарт. Спектакълът се реализира с размяна на декори и костюми и солисти с Държавна опера- Бургас, член на Балканска Оперна Мрежа.

През месец май имахме две премиери" - на „Едно лято в едно блато" - мюзикъл за деца. Първа продукция на Детско-юношеска студия за опера и балет /ДЮСОБ/ „Маргаритки" и състав на Операта и на „Пепеляшка" от С.Прокофиев - класическа балетна постановка. За първи път на 18 май на сцената на Операта бе реализиран един уникален концерт-спектакъл „Една вечер в Операта" - съвместен проект на НМА"Проф.Панчо Владигеров" и Държавна опера-Стара Загора.

В месец май За първи път Държавна опера-Стара Загора участва в програмата на Музикални празници „Златната Диана" в гр.Ямбол с два спектакъла - „Пинокио" за деца и вечерен „Тоска" от Дж.Пучини. И също така За първи път Държавна опера-Стара Загора участва в програмата на Първия Международен фестивал за триизмерни (3D) художествени творби на открито, България ‘2016, който се проведе в с. Могилово, Мидалидаре Естейт. През месец май Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов получи две престижни награди в навечерието на 24 май - „Златното перо" на Класик ФМ за принос в българската култура и Наградата „Стара Загора" на Община Стара Загора - на творческия колектив на операта „Лучия ди Ламермур" от Г.Доницети - за изключителна интерпретация, костюми, визия и блестящ солистичен състав.

За първи път в България на 6 юни от 21 часа на Стадион „Берое" бе представена операта „Аида" опера от Джузепе Верди. Грандиозният спектакъл обедини състави на Оперите на Стара Загора и Русе, звезден солистичен състав - Камен Чанев, Таня Иванова, Ивайло Джуров, Офелия Христова, Деси Стефанова, Александър Марулев в главните роли. Участваха още много малки и големи артисти от Музикално училище „Христина Морфова", Духова музика на Втора лека пехотна механизирана бригада, Балетна школа „Па де Кре", Школа за оцеляване „Бага Тур", Ездови клуб „Феномен". Спектакълът бе кулминация на празненствата по случай 100 години от създаването на ФК"Берое", които се провеждат под патронажа на Кмета на Стара Загора. В спектакъла участваха деца и юноши от школата към Футболния клуб.

На 24 юни в Операта бе голямото музикално събитие за истинските любители на Операта - „Хубавата Магелона" песенен цикъл от Йоханес Брамс в изпълнение на световноизвестният изпълнител Матиас Гьорне - баритон, Мария Принц - пиано и с участието на Калин Врачански.

ОТ 6 до 29 юли Държавна опера-Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора организира Летни музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна" в града. Бяха представени всички видове сценично-музикални изкуства - балет, оперни спектакли, оперетен концерт и още.

За първи път от доста години насам Държавна опера-Стара Загора работи и реализира спектакли в два престижни форума и концерт на нова сцена през месец август 2016 г. С постановката на Държавна опера-Стара Загора „Лучия ди Ламермур" от Г.Доницети бяха закрити на 20 август „Моцартови празници" /16 до 20 август 2016 година в Правец/. На 26 август оркестър и солисти на Държавна опера-Стара Загора представиха на нова сцена - тази на Летния театър във Велико Търново концертът „Кино Класик Саундтракс".На 27 август Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Бургас показаха заедно атрактивния и зрелищен спектакъл на операта „Кармен" от Жорж Бизе. Гостуването е част от програмата на Лятна сцена на българските оперни театри -2016 „Сцена на вековете", град Велико Търново и това е вторият съвместен спектакъл на двете опери в програмата след „Набуко" в края на месец юли.

На 30 септември бе официалното Откриване на сезон 2016/2017 с операта „Травиата" опера от Дж.Верди. Впечатляващ бе творческият състав на постановката с Диригент Сандер Тийпен /Холандия/ и солисти Беса Лугичи /Косово/ и Михайло Малави /Украйна/.

На 28 октомври бе премиерата на ПАРИЖКИ ЖИВОТ оперета от Жак Офенбах с диригент - Димитър Косев, режисьор - Румен Нейков, сценограф - Иван Токаджиев, костюми - Антония Попова, Хореография - Алида Бонева .
На 1 ноември на тържествена церемония в Музикалния театър в столицата колективът на постановката на операта „Лучия ди Ламермур" от Г.Доницети получи най-голямото отличие „Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

На 9 ноември Опетана на Стара Загора стъпи на нова, огромна сцена - зала Колодрум, Пловдив с операта „Кармен" от Жорж Бизе със солист световноизвестното мецосопрано Анита Рачвелишвили. Това бе съвместен проект на Операта и Фондация „Орлин Анастасов".

На 12 ноември в зала на Библиотека " Захарий Княжески" представихме новият проект на музиканти от Операта „Джазоспекция" концерт френски джаз с Музикана Клод Боллинг, кадри от филма „Baraka" на Рон Фрик, а на 17 ноември в препълнената зала бе представен за първи път концертът „КУИН - Шоуто продължава Queen tribute concert" с Диригент Димитър Косев и солист Теодор Койчинов. На 24 ноември започнахме нова рубрика „Децата от Стара Загора на сцените на Европа" със Симфоничен концерт и Солист Валери Драганова- цигулка.

ФЕСТИВАЛЪТ за оперно и балетно изкуство - 47мо издание започна на 28 ноември и приключи на 10 декември. Открихме го с премиера на операта „Селска чест" от П.Маскани и балетът „Делвата" от А.Казела, който се поставя за първи път в България. А закрихме Фестивала с обща продукция на Балканска оперна мрежа - гала-концерт с участието на солисти от Балкански опери. В рамките на Фестивала на 2 декември имахме още една премиера на операта „Вълшебната флейта" от В.А.Моцарт от рубриката „Опера в куфар".

През месец декември, на 16 декември, бе премиерата на едноактните оперети-буфа от Жак Офенбах „Драгунет" и „Крокфер", а на 30 декември за втори път ще имаме грандиозен гала-концерт „Виенски бал по парижки" в Операта.
И нека Новата 2017 година бъде още по-добра и успешна за всички нас и се радваме на вниманието и обичта на своята прекрасна публика!