ВКС прекрати едно от делата срещу „Софийски имоти”
ВКС прекрати едно от делата срещу „Софийски имоти” / снимка: БГНЕС, архив

ВКС прекрати едно от делата срещу Тошко Добрев поради изтекла абсолютна давност, предаде БГНЕС. На Добрев е предявено обвинение за престъпление за сключване на неизгодна сделка, извършено на 11 декември 1998 г. То е за сключване на неизгодна сделка докато е бил директор на „Софийски имоти”.

Абсолютната давност за наказателно преследване от петнадесет години е изтекла на 11 декември 2013 г. т.е. преди постановяване на касационното решение. ВКС има задължение да следи служебно за давността и правомощие да прекратява производството по делото.

„Поради изтекла абсолютна давност за наказателно преследване протестираната присъда навъззивната инстанция следва да бъде отменена и наказателното производство да бъде прекратено, без по същество съдът да обсъжда наведените в протеста доводи за нарушения при оценката на доказателствата и неправилно приложение на материалния закон”, са мотивите на ВКС.

Заради това ВКС отменя присъда от 19.06.2013 год. на Софийския апелативен съд, с която е отменена осъдителна присъда от 17 февруари 2012 г. на Софийския градски съд и е постановена нова присъда, с която Тошко Добрев е признат за невиновен и оправдан по предявеното му обвинение за сключване на неизгодна сделка като длъжностно лице. Прекратява се наказателното производство по описа на ВКС. Решението не подлежи на обжалване.