ВАС ще реши до месец за паркирането в столицата
ВАС ще реши до месец за паркирането в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният административен съд (ВАС) ще реши в законоустановения срок, който е едномесечен, по делото срещу Столична община във връзка с влезлите в сила от 1 септември 2012 г. правила за паркиране в София, предаде БГНЕС.

Искът срещу общината беше уважен на предишната съдебна инстанция - Административния съд София град, но решението му се обжалва.

На 25 февруари тази година Административният съд София - град отмени ключови текстове в Наредбата за организация на движението и на практика обяви за незаконно действието на платените зони за паркиране. За незаконни бяха обявени разпоредбите, според които живеещите в централните градски части имат преференции за паркиране. Оспорва се и правото на общинското дружество Център за градска мобилност да издава и контролира винетните стикери, да премества принудително автомобили и да поставя "скоби". Съдът отмени и привилегиите за служебните общински автомобили, които паркират свободно в зоните.

Представителите на общината, Общинският съвет и Центърът за градска мобилност днес поискаха от съда да прекрати делото като се позоваха на промени в наредбата от 26 септември тази година. Според юристите в наредбата има нови текстове в духа на решението на съдиите от по-долната инстанция.

Хората, които заведоха делото обаче казаха, че по същество промяна няма. Освен това припомниха и че има възражения и срещу новите изменения, тъй като преповтарят стари текстове. В жалбите си те оспорват няколко раздела в наредбата. Някои от тях поискаха тя да се оттегли изцяло.

Гергана Владкова, която е председател на Софийския обществен съвет обясни, че тази наредба не е основание да се прекрати делото защото не е влязла в сила, тъй като не са минали сроковете за нейното обжалване. "Софийският обществен съвет е подал сигнал до областния управител и кмета с искане тази наредба да бъде върната за обсъждане, тъй като е незаконосъобразна и нецелесъобразна. Очакваме те да реагират може би до сряда", каза тя и посочи, че е присъствала на заседание на всички комисии, които са разглеждали доклада на председателят на транспортната комисия на СОС Радослав Тошев. "Реално не е имало обществено обсъждане преди приемането и по време на доклада на г-н Тошев, който се отнася до новата наредба", каза Владкова.

Тя заяви, че новата наредба по същество не е различна от старата и посочи, че на живущите в зоните се дава право да паркират с винетен стикер повече хора и обясни как се дава така свобода за злоупотреби. "Искаме Столичният общински съвет съвместно с гражданите, потърпевши от тази наредба, да създадем заедно правилата, за да бъдат те правилни, възприети в обществото - така контролът ще бъде много по-лесен и да се тръгне по пътя на решаване на проблемите с трафик, въздух, шум по същество. В момента всичко се прави с цел печелене на пари", каза тя.

От върховна административна прокуратура днес изразиха становище, че промяната в наредбата не е основание за прекратяване на делото.