/ Thinkstock/Getty Images
Таксиджии със своя акция срещу автомобилите, спиращи на стоянките им
99773
Таксиджии със своя акция срещу автомобилите, спиращи на стоянките им
  • Таксиджии със своя акция срещу автомобилите, спиращи на стоянките им
Таксиметрови водачи в София провеждат акция срещу автомобилите, които спират на стоянките им, без да имат право. Нарушителите получават лепенки, на които пише “Такси” и картонени бутафорни табели на покрива с надпис “Такси”.
 
Общината е поела ангажимент да се грижи за стоянките, но според Красимир Цветков, един от организаторите на проявата, не го изпълнява. По думите му в момента на стоянките в столицата има място за около 10 процента от таксиметровите коли. Когато те няма къде да престоят, се налага да спират на друго място и това създава риск за движението, посочи Цветков.
 
От началото на следващата седмица таксиметровите шофьори са готови на протест и заради бездействието на общината по отношение на въвеждането на минимални тарифи, каквито предвижда законът.
 
Пред Дарик Красимир Цветков каза още: „Започнахме от Пилоните при НДК, която е една от знаковите таксиметрови стоянки в София. Там е и един от най-големите ни проблеми с паркирането на цивилни коли, особено по време на мероприятия в Двореца на културата. Това обаче създава абсолютна невъзможност да ползват стоянката, което от своя страна означава принудително нарушение и риск, включително за клиента. Това ни накара да помислим вариант и да направим това мероприятие с цел да насочим общественото внимание към проблема”.
 
„Преди години, когато се обсъждаше нашият данък, аргументирайки го, общината пое ангажимент, че той ще отиде включително и за подобряване на таксиметровата инфраструктура в града. Това обаче не се случва. Голям брой от стоянките, освен че са задръстени с цивилни автомобили, са на нефункционални места, далеч от пътникопотока”, каза още Цветков.