Столичният общински съвет прие Бюджет 2015 на София
Столичният общински съвет прие Бюджет 2015 на София / снимка: БГНЕС
Столичният общински съвет прие Бюджет 2015 на София
78000
Столичният общински съвет прие Бюджет 2015 на София
  • Столичният общински съвет прие Бюджет 2015 на София

С политически подхвърляния и обвинения в подготовка за предстоящите местни избори, общинските съветници приеха бюджета на София, който тази година е с близо 27 млн. лева повече от този за 2014 година. Единствено от БСП гласуваха „против", като критиките им бяха насочени в това, че парите за тази година отново ще обслужват централната част на града, докато крайните квартали тънат в мизерия. Кметът Йорданка Фандъкова поясни, че голяма част от средствата в бюджета, който възлиза на 1, 49 млрд. лева, са по линия на европейски програми, като и тази година основната част от парите са предназначени за инфраструктура, транспорт, екология и образование.

Въпреки че тази година няма да има увеличение на местните данъци и такси да столичани, бюджетът за 2015-а е по-висок с 27 млн. лева от предходната година. По думите на Йорданка Фандъкова голяма част от парите идват от европрограми. Тя допълни, че средства ще продължават да бъдат насочвани към подобряване на инфраструктурата и чистотата в София.

„Правим връзката с метро между летището и града, и Централна гара. Благодарение на този бюджет с пускането на завода за отпадъци до края на годината решаваме трайно за дълги години напред и проблема с депонирането на отпадъците на двумилионния град", каза Фандъкова.

Очаквано от групата на БСП не подкрепиха бюджета за 2015-а година. Според социалиста Калоян Паргов столицата се разделя на две части - богатият център и бедната периферия.
„София е на богатия център, в който изливаме милиони за инфраструктура, и бедната, потънала в мизерия периферия. София не е на големите булеварди, има 3400 км улична мрежа и ние държим всеки човек, живеещ на тези малки улички, да получи адекватната общинска услуга", каза Паргов.

Има проблем с парите от реклама в приходната част на столичния бюджет, коментира още Паргов. „Това е перо, което би дало милиони левове приход и което би дало възможност да се насочат тези средства в решаване на редица проблеми. Истината е, че хаосът в рекламата все още е налице, не са премахнати незаконните реклами и на всичко отгоре се разрастват незаконните реклами, няма конкурс за малките реклами - нещо, от което очакваме големи приходи", каза той.

Продължава обновлението на градската автобусна мрежа, като до края на годината се очакват нови 80 автобуса. Предстои пускането на нови 27 коли по автобусна линия 76.