Слагат бариери край испанското посолство в София
Слагат бариери край испанското посолство в София / снимка: embespbg.com
Слагат бариери край испанското посолство в София
26418
Слагат бариери край испанското посолство в София
  • Слагат бариери край испанското посолство в София

След сериозен дебат СОС прие искането на МВР и Посланикът на Кралство Испания за затварянето с бариери на улиците около сградата на испанското посолство в София. Причина за молбата е започналото шестмесечно испанското председателство на ЕС. Това налага повишаване на мерките за сигурност на испанската дипломатическа мисия през следващите месеци, до изтичането на испанското председателство.

Съветниците от групата на БСП изразиха притесненията си, че столичани ще бъдат затруднени с преминаването си между улиците „Васил Априлов" и „Шейново". След прегласуване на доклада и съветниците на БСП приеха бариерите да бъдат спуснати до края на юни и в едномесечен срок след това да бъдат премахнати. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова пое ангажимент да направи преглед за незаконни заграждения в централната градска част от граждани, частни фирми и държавни институции.

Тя се нае да провери и дали мобилните оператори имат сключени договори и плащат наем на общината за разполагането на базовите си станции  върху електрически стълбове, които са общинска собственост. Съветникът Вили Лилков обясни, че общината губи много средства от тази дейност и не е ясно кой плаща тока там.

Столична община прие и увеличение на заплатите на районите кметове в София средно с 200-300 лева. Причината е, че столичните кметове получават едни от най-ниските възнаграждения в сравнение с другите градове в страната.