Родители и учители скочиха срещу преместването на Класическата гимназия
Родители и учители скочиха срещу преместването на Класическата гимназия / снимка: DarikNews.bg, архив
Родители и учители скочиха срещу преместването на Класическата гимназия
70400
Родители и учители скочиха срещу преместването на Класическата гимназия
  • Родители и учители скочиха срещу преместването на Класическата гимназия

Напрежението около казуса с Националната гимназия по древни езици и култура продължава да се засилва.

Десетки родители и учители се обявиха против последното решение на Министерството на културата, а именно - училището да бъде върнато в предишната си сграда на улица „Баба" в столичния квартал „Модерно предградие".

Недоволните родители смятат да сезират прокуратурата за бездействие от страна на културното ведомство, с което се застрашава здравето на възпитаниците на гимназията. Според част от преподавателите, ако училището отново бъде преместено по средата на годината, учебния процес ще бъде блокиран.

Част от преподавателите и родители на ученици от Класическата гимназия скочиха срещу решението на Културното министерство училището да бъде върнато в предишната си сграда на улица „Баба". Според председателя на училищното настоятелство Ирина Репуц ремонта на сградата в „Модерно предградие" е бил изненадващ ход от страна на министерството. По думите й на среща в Министерство на културата, на която присъствал и ресорният министър Петър Стоянович, един от служителите в министерството коментирал, че от старата сграда не е премахнат целият азбест.

„Ние установяваме на поредна среща в министерството, че в сградата на улица „Баба" има азбест. Това е забранен материал в строителството в ЕС. Има цели програми за събарянето на сгради, тъй като азбестът понякога е в цели плоскости - той е изключително канцерогенен. Училищното настоятелство ще сезира прокуратурата по въпроса", закани се Репуц.

По думите на Марта Методиева, преподавател в класическата гимназия повторното преместване ще блокира учебния процес и най-вече ще ощети учениците от 12 клас.

„Ние застрашаваме завършването на 12-ти клас. И всяко забавяне оттук нататък, плюс това първично забавяне през септември, ще е фатално за тях. Този сценарий вече е абсурден", допълни тя.

Силвия Илиева, родител на ученик от 12-ти клас, заяви, че няма да позволи на детето си да ходи на училище в сградата на улица „Баба", още по-малко да участва в дейностите по преместване на гимназията:

„Ако моето дете две седмици е чистило в началото на учебната година, вместо да се подготвя за кандидатстудентски изпити и матури, защото министерството не може да си поеме отговорността, няма да допусна да отиде в тази опасна сграда. И няма да му дам да отиде да чисти отново, затова че министерството усвоява 2 млн. - не е ясно за кои обекти, и дори не може да си почисти сградата".

Недоволните родители и преподаватели от Националната гимназия по древни езици и култура са категорични, че на 17-ти февруари, понеделник, учебни занятия няма да има.

От Министерството на културата пък отказаха да коментират случая, като посочиха, че заповедта на министъра е качена на интернет страницата на ведомството.