Протестът срещу телекомите в столицата се провали
Протестът срещу телекомите в столицата се провали / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

При слаб интерес премина гражданският протест „срещу произвола на телекомите в страната”. Негови организатори са асоциацията „Активни потребители”, Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги и инициативата „Студентски глас”.

Обяснението на организаторите бе, че „днешното студено и мокро време е разубедило недоволните абонати да присъстват”. Ние не сме професионални организатори на протести, нашата сила никога не е била на улицата, но когато няма диалог с отговорните институции, това се налага, заяви пред журналисти Богомил Николов, изпълнителен директор на „Активни потребители”.

Едно от основните искания на потребителските асоциации е абонатите да могат да се откажат от срочния си договор с мобилните оператори, срещу справедлива компенсация, определена в законодателството, без да плащат таксата за оставащия период на договора. Несправедливо е да се плащат такси за услуга, която човек няма да ползва, отбеляза Николов. По думите му обвързването на потребителите със срочни договори ограничава и реалната конкуренция между операторите, посочва БТА.

За решаването на проблема с доверието в сметките потребителските асоциации смятат, че Комисията за регулиране на съобщенията трябва да осъществява реално наблюдение на операторите.


Протестът срещу телекомите в столицата се провали
netinfo

Очаква се до 25 май да бъде решен проблемът с автоматичното подновяване на договорите. До тази дата в националното законодателство трябва да бъде въведено изискването на европейска директива от 2009 г., която регулира проблема, каза Николов. По думите му през последните шест месеца има „пик” на подадените в асоциацията жалби срещу мобилните оператори. Най-много от тях са свързани с нелоялно привличане на клиенти, особено възрастни хора. Друг проблем е надписването на сметките, заяви той.

Протести ще се организират всеки месец, на 20-то число, докато не се видят реални мерки в интерес на потребителите, обявиха организаторите.

Протестът срещу телекомите в столицата се провали
netinfo