Приеха бюджета на София за тази година
Приеха бюджета на София за тази година / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

СОС прие бюджета на София за 2010 г., след продължителни дебати. Рамката му възлиза на близо 1,3 млрд. лв., като приходната част беше завишена с 670 000 лева. Групата съветници от БСП гласуваха „против" и поискаха оставката на Минко Герджиков заради липса на анализ за неизпълнение на приходите в бюджета за миналата година. Кметът Йорданка Фандъкова пък обясни, че така предложеният проектобюджет гарантира увеличаване и продължаване на инвестиционните проекти.

Фандъкова каза още, че бюджета е антикризисен и цели да се привличат средства в него, а не да се натоварват столичани с допълнителни разходи. „Инвестиционна програма от над 500 млн. лв. гарантира работа на бизнеса и мисля, че това е реалистичен, добър бюджет, който гарантира развитието на града", каза столичният кмет. Основните приоритети в бюджета за 2010 г. са работа по втори метродиаметър, започване на строителството на завода за битови отпадъци и разкриване на нови места в детските градини.

Групата съветници от БСП гласуваха „против". По думите на Георги Кадиев така предложеният бюджет поддържа София в „будна кома", но не разрешава проблемите й. По време на обсъждането Димитър Бъчваров от ДСБ изрази надеждите си занапред бюджетът на София да се изготвя по-прецизно и прозрачно. „И да не се движим като автомобил без светлини и без уреди в гъстата мъгла на кризата", допълни той.

По-рано през деня съветът прие и отчета за изпълнението на миналогодишния бюджет на София, изготвен от зам.-кмета по финанси Минко Герджиков. Съветниците от БСП отново гласуваха „против" и поискаха оставката на Герджиков с аргумента, че в представения от него отчет липсват необходимите анализи за неизпълнението на приходите. Герджиков заяви, че искането за оставка е политическо и че финансовата програма за контрол е най-проверявана в общината. Кадиев посочи, че приходната част за 2009 г. е реализирана на 78 процента. „Дума няма вътре защо това е така с изключение на бегли изречения за кризата", коментира Кадиев. Фандъкова отрече в доклада да липсват необходимите анализи.