Приеха Бюджет 2014 на София
Приеха Бюджет 2014 на София / снимка: БГНЕС
Приеха Бюджет 2014 на София
70095
Приеха Бюджет 2014 на София
  • Приеха Бюджет 2014 на София

Столичният общински съвет прие проекта за бюджет на Столична община за 2014-та година. След тричасови обсъждания с 44 гласа за, 13 против и нито един въздържал се, общинските съветници от ГЕРБ,Синята коалиция, НДСВ и ВМРО одобриха разчетите. Очаквано групата на БСП не подкрепи бюджета.

Обсъжданията на бюджет 2014 преминаха в нападки и критики. От БСП бяха категорични, че няма как да подкрепят бюджет, в който приоритети са транспорт и улици, за сметка на здравеопазване и образование.

"Основни дейности като образование, здравеопазване, социални дейности и спорт са силно подценени и не гарантират необходимото ниво. Смятам, че бюджет 2014 е обърнат преди всичко към централната част на града ни и не отчита потребностите на районите на София", каза Милка Христова, председател на групата на социалистите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че бюджетът е реалистичен от гледна точка на приходите и дисциплиниран от гледна точка на разходите. По думите й обаче изглежда, че Столична община не е успяла да спечели доверието на правителството заради отпуснатите едва 6 милиона лева от държавата за 6 детски градини.

"Миналата година получихме 14 млн. лв. за детски градини и 2 млн. за спортни зали. При положение че заявихме и подготвихме добри проекти за общо 12 детски градини и училищни спортни зали и дворове на обща стойност 30 млн., получаваме 6 млн. лв. за 6 детски градини. Изправени сме пред трудна задача да решим дали трябва да намаляваме групи, дали трябва да строим наполовина детски градини. Надявам се оттук нататък в бюджетите, които министерствата получиха вместо общините, да намери място и София", каза тя.

Бюджетът за 2014 година е рекорден в размер на 1 465 945 539 лева, което е с 250 милиона лева повече от миналогодишния. Капиталовата програма възлиза на 715 милиона, на 60% от които са привлечени от Европа. И тази година приоритети за Столична община остават инфраструктурата, транспортът и образованието. Най-голямото финансиране е отделено за метрото, градския транспорт и завода за отпадъци.