Пак първа копка за метрото
Пак първа копка за метрото / снимкa: Sofia Photo Agency

До 1 септември 2012 г. трябва да приключи строителството на втория диаметър на софийското метро в участъка от надлез "Надежда" до бул. "Черни връх".

На първата копка днес за изграждането на метростанцията 5-II са поканени министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на София Бойко Борисов. По информация от "Метрополитен" ЕАД трасето на участъка е с обща дължина 6,4 км и има седем метростанции.

Проектът за разширяването на метрото в София е включен в Оперативна програма "Транспорт", като бюджетът му по програмата е 185,190 млн. евро; от европейския фонд за регионално развитие са 157,414 млн. евро, а от национално съфинансиране - 27,779 млн. евро. След изграждането му собственик на обекта ще е Столичната община. Управляващият орган на ОП "Транспорт" е дирекцията "Координация на програми и проекти" към транспортното министерство.

След пускането на втория метродиаметър в експлоатация метрото в София ще има обща дължина 32 км, а делът му в градския транспорт ще е 38 процента. В момента столичното метро изпълнява под 2 процента от годишната задача за превоз на пътници с обществения транспорт.