П. Диков: Трябва да започне изграждането на проекти в София с ПЧП
П. Диков: Трябва да започне изграждането на проекти в София с ПЧП / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Редица проекти трябва да започнат да се израждат през тази година в София, с помощта на публично-частно партньорство. Това каза главният архитект на града Петър Диков на семинар за проектобюджета на града за годината. Сред идеите на Диков е с помощта на частници да се изгради модерният комплекс в Западен парк и изцяло новият парк „Възраждане". Според Диков с ПЧП може да се направи и дългочаканата реконструкция на Женския пазар в Столицата, която според него също трябва да започне през тази година.

Диков представи и идеята за създаването на завод за трамваи и метромотриси на терена на трамвайното депо на гара Искър. Диков се обоснова, цитирайки разчети, според които за следващите 10 години София ще има нужда от 300 нови трамвайни мотриси и 90 метровлака, от които един струва около 2 млн. евро.

Диков лансира и иновативна идея за санирането на панелните сгради в града. Той предлага гражданите да могат сами да разработят проекти за еврофинансиране на техните секции и след това строителните разрешения за рехабилитация на панелни сгради да бъдат давани безплатно от общината.

Главният архитект заяви още, че според него поне един стадион трябва да започне да се изгражда през тази година в София. „Нямаме нито един стадион, който да отговаря на съвременните изисквания", посочи Диков. Ще се проучват трите варианта за построяването на такъв стадион - във „Враждебна", на 4-ти километър и на Герена. „Ние ще проучваме с наши усилия и средства и още 2 терена и ще ги предложим на държавата и бизнеса", заяви още Петър Диков. Той уточни, че става дума за стадионите „Българска армия", „Славия".

Главният архитект на столицата обясни, че има инвестиционен интерес и за изграждането на новия участък от метрото „Кръста-Тодор Каблешков". Има и два варианта за създаването на „прословутите" подземни паркинги в София, както ги определи той. По думите му има интерес за инвестирането в подземен паркинг на пл. „Македония" с 900 места и подземен паркинг между Попа и НДК с около 600 места. В замяна инвеститорите ще могат да управляват част от местата в тези паркинги.

Предлаганата рамка на бюджета на столицата за следващата година е 1,272 млрд. лв. Предвижда се около 87 млн. лв. да се дадат за поддържане на чистотата в града, като са предвидени и 3 млн. лв. за междублоковите пространства. Останалите дейности са стандартни като сметопочистване, зимно почистване, управление на дейностите по отпадъците и други.