Общинските съветници от ГЕРБ искат оставката на съветника от БСП Борислав Борисов
Общинските съветници от ГЕРБ искат оставката на съветника от БСП Борислав Борисов / БГНЕС
Общинските съветници от ГЕРБ искат оставката на съветника от БСП Борислав Борисов
53236
Общинските съветници от ГЕРБ искат оставката на съветника от БСП Борислав Борисов
  • Общинските съветници от ГЕРБ искат оставката на съветника от БСП Борислав Борисов

За схема за изкупуване на имоти през „Софийски имоти", извършвана от общинския съветник от БСП Борислав Борисов, алармираха общинските съветници от ГЕРБ.

Борисов в извършил над 70 имотни сделки през последните 14 години, като схемата за изкупуване на имоти се е реализирала чрез дарение, прехвърляне на съсобственост и дори размяна срещу домакински електроуреди, твърди председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Тя каза, че разполага с информации, че в много от случаите Борисов получава части от детски градини и спортни площадки. Цялата информация ще бъде дадена в прокуратурата, комисията за конфликт на интереси и НАП, каза Едрева и настоя Борислав Борисов да подаде оставка от Столичния общински съвет (СОС).

По време на заседанието на съвета Малина Едрева каза: „Дали неговите колеги са запознати със сделките, в които е участвал Борисов, можем само да гадаем. През 2003 г. семейство Борисови купуват от общинската фирма „Софийски имоти" право на строеж на три имота. Към този момент Борисов е общински съветник от БСП, председател на съвета на директорите на „Софийски имоти" е друг представител на БСП - Симеон Симеонов, а изпълнителен директор е вече осъденият Тошко Добрев. Трите сделки за право на строеж са в кв. „Красна поляна". Ясно се вижда схемата, по която представители на БСП са си продавали един на друг общински имоти през „Софийски имоти". В документите, които ще предоставим, се вижда, че това е станало без каквато и да е публична процедура. Сумите, за които са извършени сделките, са изключително ниски. Единият от случаите е за строеж - квартална градинка с детска площадка, купен за 7560 лева. На нейно място в момента се подготвя строеж на двуетажна сграда от фирмата на съпругата на Борисов".

Председателят на групата на БСП Жельо Бойчев каза: „Ние в групата нямаме такъв тип практика и такъв тип специализирани звена да се занимаваме с проверка един на друг. Това е присъщо на други политически сили, които разполагат с целия информационен и служебен ресурс на държавата по този въпрос. Нашата политическа сила никога не е разпъвала и няма да разпъва чадър над никакви нередности или злоупотреба с власт. Настояваме да бъде извършена тази проверка и всички обстоятелства и факти да излязат наяве".