Няма данни за изнасилвания и проституция в дома за деца „Асен Златаров
Няма данни за изнасилвания и проституция в дома за деца „Асен Златаров / БГНЕС
Няма данни за изнасилвания и проституция в дома за деца „Асен Златаров"
55525
Няма данни за изнасилвания и проституция в дома за деца „Асен Златаров"
  • Няма данни за изнасилвания и проституция в дома за деца „Асен Златаров"

Няма данни за проституция, изнасилвания и блудства в столичния дом за деца без родители "Асен Златаров" - това показва проверка на Държавната агенция за закрила на детето, съобщи председателят й Калин Каменов по време на заседание на социалната комисия в парламента.

В дома няма заразени със СПИН, потвърди и заместник-кметът на Столичната община Албена Атанасова, като посочи, че последната проверка на Агенцията не е установила пропуски в качеството на предоставяната социална услуга.

След две седмици ще бъде направена нова проверка в институцията, за да се види, дали персоналът спазва дадените предписания за по-добра организация на работа. Две от децата от дома се издирват от МВР, а бременното 16-годишно момиче от дома вече е родило и се очаква сключване на граждански брак с биологичния баща на детето и прекратяване на настаняването му в дома.

„Вие казахте, че ви интересува този проблем, но нито един от вас не е дошъл в дома. Нито един не е проявил това желание, да дойде, да каже искам да видя децата. Аз не мога да не си мисля, че в момента тук се играе нещо", заяви Албена Атанасова.

„В дома ще влязат и външни специалисти, които ще подкрепят работата на възпитателите, на директора, за да може да има индивидуална подкрепа за всяко едно такова дете с проблемно поведение, за да се намали до минимум бягството от дома, бягството от училище каквото също е констатирано в дома. Непосещаването на училище и ниската здравна култура, която е констатира при някои от децата - това не са престъпления", каза Калин Каменов.