Въвеждат се нови противоепидемични мерки в София. От понеделник - 25 юли носенето на маски ще е задължително и в градския транспорт. Това става ясно от нова заповед на столичната РЗИ

Припомняме, че противоепидемични мерки бяха въведени от 19 юли в София заради ситуацията с пандемията в града. Тогава се въведе задължителното носене на маска в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.

Временните ограничения ще са в сила един месец. 

Те предвиждат още спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м., хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване, работа от разстояние (надомна), при възможност. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. 

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град, се казва още в заповедта. 

Припомняме, че София влезе в Етап 1 на картата на епидемичната обстановка по региони през изминлата седмица. Двуседмичната заболеваемост в столицата надмина 300 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души. 

COVID картата на България: Заболеваемостта расте, само една област е в зелено

Вижте целия текст на допълнението в заповедта на РЗИ тук: 


Заповедта за противоепидемичните мерки от 19 юли можете да видите тук: