Наличие на азбест в Класическата гимназия не значи, че има опасност за децата, твърди експерт
Наличие на азбест в Класическата гимназия не значи, че има опасност за децата, твърди експерт / снимка: DarikNews.bg, архив

Следващата седмица ще стане ясно дали има азбест в сградата на класическата гимназия в "Модерно предградие" в София. Днес бяха взети проби от специалисти в лаборатория, а резултатите от тях ще бъдат готови след няколко дни.

Преди около седмица родители от училищното настоятелство на Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), които не искат да се върнат в "Модерно предградие", заявиха, че ще сезират прокуратурата за виновно бездействие на Министерството на културата.

Според тях в ремонтираната сграда на улица "Баба" азбестовите плочи в долното тяло на сградата не са махнати.

Днес бяха взети две проби от две различни помещения в училището, за които се предполага, че са изградени от такива плоскости. Ще се направи лабораторен анализ, който ще установи дали има азбест, какъв е видът му и какво е процентното количество в материала, допълва БГНЕС.

Нели Македонска от министерството обясни, че целта им е била два независими екипа от Националния институт за строителни изследвания към регионалното министерство и Център по обществено здраве и анализи към здравното, да вземат проби за наличието на вредни материали, за да се прецени дали има такива и да се вземат мерки. Целта беше да има повече от един екип, изследванията да са независими и МК като принципал на гимназията беше задължено да вземе тези мерки, защото здравето на децата е винаги на първо място.

"Само от това дали в пробата има азбест или не, не могат да се правят заключения дали има опасност за здравето на децата. Важно е ако това са азбестови стени, те да бъдат изолирани по някакъв начин от средата, която обитават децата. В случая тези стени са шпакловани, боядисани, така че не би трябвало да очакваме отделяне на влакна във въздуха", каза Савина Димитрова, главен експерт в Центъра по обществено здраве и анализи, която бе сред специалистите, вземащи пробите.

Тя допълни, че за да е опасен азбестът, той трябва да се отдели във въздуха, а това отделяне може да настъпи, ако стената е нарушена и може да се разпраши материалът.
"Ако няма открити повърхности на азбестови материали, ако се извърши едно мокро почистване на помещенията, няма опасност да пребивават хора", категорична е тя.