Националното следствие поема разследването на инцидента, при който пострада полицай и бе откаран в много тежко състояние в болница. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

До момента е установено, че преследването на буса със софийски номера, в който е имало 10 мигранти, е започнало на магистрала "Тракия" при Ихтиман. На входа на София, до Казичене, полицията е направила опит да спре буса, като препречи пътя му.

След гонка с нелегални мигранти и катастрофа: Полицай е с опасност за живота

Шофьорът, български гражданин, не е спрял и се е блъснал в полицейските коли, каза Милева и посочи, че разследването ще се води от градската прокуратура в столицата.

Посегателството срещу полицейски служител е посегателство срещу държавата. Бяхме свидетели на подобни случаи в Бургас. В момента се повтаря цялата тази трагедия“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Тъй като делото е с голяма правна сложност, главният прокурор разпореди разследването да се проведе от Националната следствена служба“, добави тя.

За да се спрат подобен род инциденти от Прокуратурата настояват за взаимодействие на институциите, с МВР и другите служби, особено на фона на засилващия се през последните месеци миграционен натиск.

Трябва да има и строги наказания за такъв род престъпления, защото наказанията за превозване на мигранти са изключително леки“, категорична е Сийка Милева.

Вчера, по друг случай, районният съд в Трън е задържал за постоянно двама души в ареста по обвинение за каналджийство и опит да прекарат през границата със Сърбия 26 души.
БТА/БГНЕС