ВиК авария в район "Тракия"
ВиК авария в район "Тракия" / netinfo
В разгара на предизборната кампания Комисията на енергийно и водно регулиране ​отложи решението за по-високи цени на водата в столицата. Днес КЕВР трябваше окончателно да приеме бизнес плана на „Софийска вода”, както и предвиденото в него увеличение на цената на услугата за софиянци с 18% от 1 април. Регулаторът трябваше да разгледа нов проект на решение на работната си група, след като веднъж вече го върна за преработка. Но до решение отново не се стигна – от КЕВР съобщиха, че го отлагат, но не посочиха нито мотиви за това, нито уточниха срок в който ще се произнесат окончателно ще има ли по-скъпа вода в София и с колко.

"Софийска вода": Бизнес планът ни е в името на доброто на столичани
 
Водата в столицата трябваше да поскъпне още от 1 март с 18%, според разчетите на „Софийска вода”. Това обаче не се случи, след като КЕВР върна проекта на решение на работната си група относно заявлението от „Софийска вода“ за одобряване на бизнес плана на дружеството за следващите 5 години и ценовото заявление на ВиК оператора.
 
Днес регулаторът трябваше да разглежда новият проект на решение дали и с колко ще поскъпва водата в столицата. Това, обаче, отново не се случи – от КЕВР съобщиха, че отлагат приемането на решение. От регулатора не посочиха нито мотиви за отсрочката, нито кога ще се произнесат окончателно ще има ли по-скъпа вода в София.

Остри критики срещу планираното поскъпване на водата в София
 
Според разчетите услугата трябва да поскъпне с 18% тази година, което означава вместо сегашните 1.82 столичани да плащат 2.16 за кубик. Предвиденото поскъпване за следващата година спрямо действащите цени е с 27%, през 2019 – 35%, а след 3 години софиянци ще плащат с 41% повече за кубик. През 2021 цената на водата за столичани ще се е увеличила с 47% спрямо тази в момента. Тоест тогава един кубик ще бъде 2.69.
 
Окончателните цени ще влязат в сила в месеца след като бъдат приети бизнес планът на Софийска вода и ценовото им предложение за тази година на закрито заседание на КЕВР. Това означава, че въпреки отложеното решение, столичани все пак може да плащат по-скъпа вода от 1 април, дори ако регулаторът вземе окончателното си решение след парламентарните избори на 26 март.